29.5 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024

Lista lui Solomon

Al doilea val de şantiere din actuala legislatură va mătura Bănia în 2009, când autorităţile speră să poată băga în infrastructură şi în sediile socio-medicale şi de învăţământ toţi banii pe care europenii sunt dispuşi să-i dea.

După ce au pus mâna pe cele 12 milioane de euro date de Europa pentru reabilitarea bulevardelor Dacia şi Decebal, edilii Băniei vor acum potul cel mare, de 80 de milioane de euro, pe care occidentalii sunt gata să-l trimită la Craiova de la anul. Fondurile vor fi distribuite pentru proiecte eligibile în cadrul Programului Operaţional Regional în localităţile desemnate poli de creştere urbană, între care se numără şi Craiova.

Primarul Antonie Solomon a spus că ştie deja în ce trebuie băgaţi banii, precizând între investiţiile din 2009 realizarea celor două pasaje din centrul Craiovei, a reţelelor de utilităţi, dar şi reabilitarea unor sedii medicale şi de învăţământ. „Pasajul subteran din bulevardul Carol I spre strada Arieş, pe sub strada A.I. Cuza, şi cel suprateran peste intersecţia de la kilometrul 0, care să preia traficul de pe Calea Bucureşti spre bulevardul Nicolae Titulescu, sunt prioritare. Dacă nu creăm acel tunel în centrul Craiovei, practic nu mai poţi să circuli“, a spus Antonie Solomon.

El a mai arătat că în ianuarie 2009 se ţine licitaţia pentru atribuirea lucrărilor pe bulevardele Dacia şi Decebal şi că în cazul pasajelor primăria se află în prezent la stadiul studiilor de fezabilitate. Pe lista primarului mai sunt reţele de utilităţi, dar şi sedii de grădiniţe. Un capitol important este şi clădirea începută, dar abandonată a spitalului pentru copiii cu HIV.

 

Craiova, ignorată de guvern

 

Pe lângă investiţiile de mâncat bani europeni, în 2009 mai sunt pregătite studii şi proiecte pentru reabilitarea căii de rulare a tramvaiului pe bulevardul Decebal, pentru amenajarea Parcului Lunca Jiului, prima etapă, dar şi pentru realizarea infrastructurii aferente la Sala Polivalentă. Primarul Craiovei susţine că va reabilita sau moderniza în 2009 peste 50 de străzi şi tronsoane de străzi şi speră să facă rost de bani pentru realizarea sau demararea lucrărilor de alimentare cu apă şi de canalizare în cazul altor peste 50 de străzi. Solomon spune că Bănia are nevoie de mai multă atenţie din partea guvernanţilor, care au dat prea puţin Craiovei din resursele destinate echilibrării bugetelor locale. „În 2008 ne-au dat 17 milioane de lei cu gândul că oricum n-o să-i putem cheltui şi or să ni-i ia înapoi, dar nu le-a mers. Am găsit o firmă care a modernizat într-o lună şi o săptămână şase kilometri de stradă – pe bulevardele Ştirbei Vodă şi George Enescu. Domnul Boc s-a crucit când a auzit care este bugetul Craiovei şi ce primim noi din bugetul de stat. N-avem decât să-i convingem pe viitorii guvernanţi să ţină cont şi de Craiova“, a spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

20 COMENTARII